Jõuülekanne

Aktiivsed filtrid

Jõuülekanne on üks olulisemaid osi autode konstruktsioonis, kuna see tagab auto liikumise edasi. See süsteem koosneb mitmest erinevast elemendist, mis töötavad koos, et edastada mootori jõudu ratastele ja seega tagada auto liikumine.

       

Üks peamisi osi jõuülekandes on käigukast. Käigukast on seade, mis ühendab mootori ja veovõlli ning võimaldab juhil valida sobiva käigu, et auto liiguks soovitud kiirusega. Käigukast võib olla manuaalne või automaatne, sõltuvalt auto tüübist ja eelistustest. Manuaalkäigukastis on käigukangi abil võimalik käike vahetada käsitsi, samas kui automaatkäigukastis muudab elektroonika käike vastavalt auto kiirusele ja koormusele.

        

Veovõll on ka üks oluline osa jõuülekandest. See on pikk toru, mis ühendab käigukasti ja differentsiaali. Differentsiaal on seade, mis tagab, et veovõll edastab jõudu mõlemale rattale võrdselt, isegi kui üks ratas pöörleb kiiremini kui teine. Veovõll on tavaliselt valmistatud metallist ja sellel on mitu liigest, mis võimaldavad sellel painduda ja pöörata erinevates suundades.

       

Differentsiaal on veel üks oluline osa jõuülekandest. Differentsiaal on käigukasti ja rataste vahel, ja see võimaldab ratastel pöörelda erinevates kiirustes. See on oluline näiteks kurvides, kui üks ratas peab pöörama suuremat nurka kui teine ratas. Differentsiaal koosneb mitmest erinevast osast, sh hammasrattad ja laagrid, mis võimaldavad sellel töötada tõhusalt ja vastupidavalt.

       

Lisaks nendele põhiosadele on jõuülekandes ka teisi elemente, mis täiendavad selle tööd ja tõhusust. Näiteks sidur, mis ühendab mootori käigukastiga ja võimaldab mootori jõudu edastada käigukastile. Sidur on valmistatud hõõrdematerjalist ja kulub tavaliselt aja jooksul, eriti kui autojuht sõidab sageli linnas, kus on palju stoppe ja käiguvahetusi.

       

Jõuülekande juures on oluline ka vedrustus. Vedrustuse ülesanne on tagada sõiduki stabiilsus ja juhitavus ning samal ajal vähendada sõidu ajal tekkinud vibratsioone ja lööke. Selleks kasutatakse vedrusüsteemi, mis koosneb vedrudest ja amortisaatoritest.

       

Vedrud on metallist spiraalid või lehed, mis surutakse kokku ja venitatakse sõidu ajal. Vedrude abil püsib sõiduki raam ja keha üleval ning nad aitavad kaasa ka sõiduki kõrguse ja jäikuse reguleerimisele. Vedrude ülesanne on säilitada kontakt teega, et tagada optimaalne haarduvus ja hea juhitavus.

       

Amortisaatorid on vedrudega seotud seadmed, mis aitavad vähendada vedrude poolt tekitatud vibratsioone ja lööke. Need tagavad, et vedrud ei hüpleks pärast lööki liiga palju, vaid aitavad sõidukit tagasi stabiliseerida. Amortisaatorite vahetamine on oluline sõiduki ohutuse ja mugavuse seisukohalt, kuna kulunud amortisaatorid võivad põhjustada sõiduki juhitavuse halvenemist ja pikema pidurdusteekonna.

       

Lisaks vedrustusele on oluline mainida ka pidurisüsteemi, mis tagab sõiduki kiiruse kontrollimise. Pidurid koosnevad pidurikettast/-trummist, piduriklotsidest, pidurivedelikust ja pidurivõimendist.

       

Pidurikettad/-trummid on sõiduki rataste külge kinnitatud metallist kettad või trummid, mida piduriklotsid suruvad pidurdamise ajal vastu, et aeglustada või peatada sõidukit. Pidurikettad/-trummid vajavad regulaarset hooldust ja vahetust, kuna nende pidev hõõrdumine piduriklotsidega põhjustab kulumist.

       

Piduriklotsid on sõiduki pidurisüsteemi kõige olulisem osa, kuna need on need, mis pidurikettaid/-trumme pidurdades tekitavad hõõrdumise tõttu pidurdusjõu. Piduriklotside vahetamine on vajalik, kui need on kulunud või kahjustatud.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.