Andurid

Aktiivsed filtrid

Mootorsõidukid on tänapäeval väga keerukad masinad, kus on palju erinevaid süsteeme, mis koos töötavad. Üks tähtsamaid neist on andurid. Andurid on seadmed, mis võimaldavad mootorsõidukil jälgida erinevaid parameetreid ja toimivuse näitajaid ning saata selle info sõiduki arvutisüsteemi, et tagada parim võimalik jõudlus ja ohutus.

       

Andurid on olemas mitmel erineval kujul ja funktsioonil, ja neid on kasutatud autotööstuses juba aastakümneid. Andurid on kasulikud, kuna nad võimaldavad täpselt mõõta mootorsõiduki erinevaid parameetreid, nagu näiteks temperatuur, rõhk, kiirus ja palju muud. Tänapäeval on andurid muutunud veelgi täpsemaks ja võimsamaks, mis tähendab, et need on veelgi väärtuslikumad sõiduki jõudluse ja ohutuse tagamisel.

       

Andurid on olulised mootorsõiduki kütusesäästlikkuse tagamisel. Kui andurid on vigased või halvasti töötavad, võib see põhjustada probleeme mootorsõiduki kütusekulu suurendamisel ja kütusesüsteemi kahjustamisel. Seetõttu on oluline, et mootorsõiduki omanikud hooldaksid oma sõidukeid regulaarselt ja kontrolliksid, kas andurid töötavad korralikult.

       

Andurite tööpõhimõte on üsna lihtne. Andur võtab vastu teatud signaali, näiteks temperatuuri või rõhu, ja seejärel muudab selle signaali elektrooniliseks signaaliks, mida saab sõiduki arvutisüsteem edasi töödelda. Andurid kasutavad erinevaid meetodeid signaali vastuvõtmiseks, näiteks termilist, mehaanilist või optilist meetodit.

       

Andurite paigaldamine võib olla keeruline, eriti kui see nõuab mootorsõiduki suuremaid muudatusi või kohandusi. Selleks, et tagada andurite nõuetekohane paigaldamine, on soovitatav kasutada spetsialistide abi. Autoparandusettevõtted pakuvad sageli teenust andurite paigaldamiseks ja hooldamiseks, ning need teenused võivad olla vajalikud, kui mootorsõidukis on probleeme jõudluse või kütusesäästlikkusega.

       

Üks populaarsemaid andureid on lambda-sond, mis mõõdab auto heitgaaside hapniku taset ja annab signaali mootori juhtimissüsteemile, et ta saaks reguleerida kütuse ja õhu segu optimaalset suhet. See aitab saavutada paremat jõudlust, kütusesäästu ja vähendada kahjulikke heitgaase. Kui lambda-sond ebaõnnestub, võib see põhjustada halvemat jõudlust, suuremat kütusekulu ja isegi kahjustada katalüsaatorit.

       

Teine oluline andur on ABS-andur, mis on osa auto pidurisüsteemist ja mõõdab rattakiirust. See andur saadab signaali ABS-juhtimissüsteemile, mis aitab tagada, et auto rattad ei lukustuks pidurdamisel, vähendades seeläbi avariiohtu. Kui ABS-andur ebaõnnestub, võib see põhjustada ABS-süsteemi rikkeid, mis võib mõjutada auto pidurdusvõimet.

       

Veel üks oluline andur on temperatuuriandur, mis mõõdab mootori ja õli temperatuuri ning annab selle teabe auto juhtimissüsteemile. See andur aitab tagada, et mootor ei kuumeneks liiga palju ja et õli jääks õiges temperatuurivahemikus. Kui temperatuuriandur ebaõnnestub, võib see põhjustada mootori ülekuumenemist ja potentsiaalselt kahjustada mootorit.

       

Teine oluline andur on rõhuandur, mis mõõdab erinevaid rõhu tasemeid auto erinevates süsteemides, näiteks rehvirõhku või õli rõhku. Kui rõhuandur ebaõnnestub, võib see põhjustada valeandmeid, mis võivad mõjutada auto jõudlust või ohutust.

       

Lisaks nendele levinumatele anduritele on ka palju muid andureid, mis võivad mõjutada auto jõudlust ja ohutust. Näiteks võib auto varustatud olla ka kaugtulede anduriga, mis lülitab kaugtuled automaatselt sisse ja välja vastavalt väliskeskkonna valgustatusele. Samuti võib auto varustatud olla tagurduskaamera anduriga, mis aitab juhil parkimisel paremini manööverdada ja takistuste eest hoiatada.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.