Heitgaasisüsteemi hooldus

Aktiivsed filtrid

Mootorsõidukite heitgaasisüsteemi hooldus on oluline osa sõiduki korrapärasest hooldusest. Heitgaasid on saastavad ning nende sisaldus õhus võib tekitada tervise- ja keskkonnaprobleeme. Seetõttu on vajalik, et heitgaasid oleksid piisavalt puhastatud enne nende väljapaiskamist keskkonda. Heitgaasisüsteem koosneb mitmest osast, mida tuleb korrapäraselt kontrollida ja hooldada.

            

Katalüsaator on heitgaasisüsteemi üks olulisemaid osi. Katalüsaatorit kasutatakse, et muuta saastavad heitgaasid keskkonnasõbralikuks veeks ja süsinikdioksiidiks. Katalüsaatorit tuleb regulaarselt kontrollida, et tagada selle tõrgeteta töö. Kui katalüsaatoris esineb probleeme, võib see põhjustada sõiduki jõudluse vähenemist ja saastavate heitgaaside väljapaiskamist keskkonda.

            

Lambda andur on teine oluline osa heitgaasisüsteemis. Lambda andurit kasutatakse mootori segu õige suhte tagamiseks. Kui lambda andur ei tööta korralikult, võib see põhjustada mootori jõudluse vähenemist, suuremat kütusekulu ning suuremat saastavate heitgaaside väljapaiskamist.

            

Kolmanda olulise heitgaasisüsteemi osana tuleb mainida summutit. Summutit kasutatakse müra vähendamiseks ning heitgaaside suunamiseks õiges suunas. Summutit tuleb korrapäraselt kontrollida ning vajadusel parandada või välja vahetada.

            

Lisaks eelpool mainitud osadele tuleb heitgaasisüsteemi hoolduse raames kontrollida ka muid osi, nagu näiteks heitgaaside tagasivooluklapid, heitgaasi lekked ja heitgaaside väljalaskesüsteem tervikuna. Kõik need osad võivad mõjutada heitgaaside puhastamist ning seega ka keskkonda saastava heitgaasi väljapaiskamist.

            

Heitgaasisüsteemi hoolduse ajakava võib varieeruda sõltuvalt sõiduki kasutamise sagedusest ja töötingimustest. Reeglina soovitatakse heitgaasisüsteemi kontrollida ja hooldada vähemalt kord aastas või iga 20 000 km järel, olenevalt sellest, kumb saabumine enne toimub.

            

Katalüsaator

Katalüsaator on auto heitgaasisüsteemi kõige olulisem komponent. See asub väljalaskekollektori lõpus ja tema ülesandeks on muuta ohtlikud heitgaasid ohutuks veeauruks ja süsinikdioksiidiks. Katalüsaatori tööpõhimõte seisneb kahjulike gaaside põletamises, mis toimub kõrge temperatuuri ja spetsiaalse katalüsaatori abil. Katalüsaatori tõrgete korral võib auto heitgaasidesse erituda kahjulikke gaase, mis on tervisele ohtlikud. Seetõttu on oluline katalüsaatorit regulaarselt hooldada ja vajadusel välja vahetada.

            

Katalüsaatori hooldus sisaldab järgmisi tegevusi:

            

- Katalüsaatori puhastamine: katalüsaatori sisemine pind võib koguneda tahma ja teiste jääkidega, mis võivad kahjustada katalüsaatori tööd. Seetõttu on oluline katalüsaator perioodiliselt puhastada, et vältida kahjustusi ja pikendada katalüsaatori eluiga.

            

- Katalüsaatori vahetus: kui katalüsaator on tõsiselt kahjustatud, tuleb see välja vahetada. Kui katalüsaator on vigastatud või pragunenud, ei suuda see enam kahjulikke gaase korralikult muundada ja võib heitgaasidesse eraldada ohtlikke ühendeid.

            

Lambdaandur

Lambdaandur on veel üks oluline komponent auto heitgaasisüsteemis. Selle ülesandeks on mõõta heitgaaside koostist ja reguleerida mootori kütuse-õhu segu vastavalt sellele. Kui lambdaandur ei tööta korralikult, võib see põhjustada suurenenud kütusekulu, mootori võimsuse vähenemist ja heitgaaside emissioonitasemete tõusu. Seetõttu on oluline lambdaandurit perioodiliselt hooldada ja vajadusel välja vahetada.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.