Õlitaseme mõõdik

Aktiivsed filtrid

Kindlasti on iga autojuht kuulnud õlitaseme mõõdikust ning teab, et selle korrasolek on väga oluline sõiduki töökindluse tagamiseks. Kuid mis see õlitaseme mõõdik täpselt on ja kuidas see toimib? Selles artiklis räägimegi põhjalikumalt õlitaseme mõõdikust ning selle tähtsusest.

     

Õlitaseme mõõdik on seade, mis näitab auto mootori õlitaset. Tegemist on väga olulise komponendiga, sest mootoriõli tagab mootori tõrgeteta töö ning kaitseb seda kulumise ja korrosiooni eest. Õlitase peaks olema alati optimaalne ning liiga madal õlitase võib põhjustada tõsiseid probleeme mootoriga.

     

Kuidas õlitaseme mõõdik töötab?

     

Enamikul autodel on õlitaseme mõõdik paigaldatud armatuurlaual asuva instrumendipaneeli sisse. Mõnel autol võib see asuda ka mootoriruumis, tavaliselt mootori õlipumba läheduses. Õlitaseme mõõdik koosneb kahest osast: andurist ja näidikust.

     

Andur paigaldatakse tavaliselt mootoriploki või õlipumba lähedusse ning see mõõdab õlitaset mootoris. Anduri võib valmistada erinevatest materjalidest, kuid kõige sagedamini kasutatakse selleks elektrilist andurit.

     

Näidik on osa armatuurlaual asuvast instrumendipaneelist ning see näitab juhile õlitaset. Tavaliselt kasutatakse selleks skaalat, mis võib olla märgitud numbritega või ka vaid tähistega "min" ja "max".

     

Kui õlitase langeb alla minimaalse taseme, annab mõõdik juhile märku, tavaliselt hoiatustulega armatuurlaual. Kui õlitase on liiga madal, võib mootor hakata üle kuumenema ning see võib põhjustada kahjustusi mootorile. Seetõttu on väga oluline jälgida õlitaseme mõõdikut ning tagada, et õlitase oleks alati optimaalne.

     

Kuidas õlitaseme mõõdikut hooldada?

     

Õlitaseme mõõdik ei vaja tavaliselt eraldi hooldust, kuid see peaks olema osa regulaarsest autohooldusest. Õlitase tuleks regulaarselt kontrollida ja lisada vajadusel uut õli. Tavaliselt on soovitatav õlivahetus teha iga 10 000-15 000 kilomeetri järel, kuid see võib erineda sõiduki.

     

Siin on mõned olulised asjad, mida tuleks teada õlitaseme mõõdikute kohta:

     

1. Õlitaseme mõõdiku tähtsus: Õlitaseme mõõdik on üks olulisemaid instrumente, mida saab autos leida. See annab juhile teada, millal on aeg lisada mootoriõli või millal on aeg mootoriõli vahetada. Kui õlitase on liiga madal, võib see põhjustada mootori kulumist ja potentsiaalselt kahjustada mootorit.

     

2. Kuidas õlitaseme mõõdik töötab: Enamik õlitaseme mõõdikuid on varustatud ujukiga, mis hõljub mootoriõli pinnal. Kui ujuk hõljub liiga kõrgel, näitab mõõdik, et õlitase on piisav. Kui ujuk on madalamal, näitab mõõdik, et õlitase on madal ja vajab täiendamist. Mõned autotootjad on läinud kaugemale ja on loonud elektroonilisi õlitaseme andureid, mis annavad täpsema teabe õlitaseme kohta.

     

3. Õlitaseme mõõdiku kohad: Õlitaseme mõõdik võib asuda erinevatel kohtadel autos, sõltuvalt autotootjast ja mudelist. Mõned autod on varustatud õlitaseme mõõdikuga armatuurlaual, samas kui teistel on see mootoriruumis. Mõnedel autodel võib olla isegi kaks õlitaseme mõõdikut - üks armatuurlaual ja teine mootoriruumis.

     

4. Õlitaseme mõõdiku hooldus: Õlitaseme mõõdikuid tuleks perioodiliselt kontrollida ja puhastada, et tagada nende nõuetekohane toimimine. Mõõdiku puhastamiseks võib kasutada spetsiaalset puhastusvahendit või lihtsalt seebivett. Kui mõõdik ei näita õiget õlitaset, võib see olla tingitud mõõdiku vigastusest või vajadusest asendada ujuk või andur.

     

5. Õlitaseme mõõdiku täpsus: Õlitaseme mõõdikud võivad olla mõnikord ebatäpsed ja anda vale teavet õlitaseme kohta. Selle vältimiseks on soovitatav kontrollida õlitaset käsitsi mootoriõli mõõdiku abil, mis on tavaliselt leitud mootorikatte all. Kui õlitase on madal, tuleb see kohe täita õige mootoriõliga vastavalt tootja soovitustele.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.