Mootoriõlitus

Aktiivsed filtrid

Mootoriõlitus on üks olulisemaid hooldustöid, mida tuleb teostada oma sõiduki eluea jooksul. Mootoriõli mängib olulist rolli mootori kaitse ja selle töö korrektseks toimimiseks. Seega on oluline mõista, miks mootoriõli vahetamine on nii oluline ja millal seda tuleks teha.

      

Miks on mootoriõli vahetamine oluline?

      

Mootoriõli peamine ülesanne on määrida mootori erinevaid osi, et vähendada nende hõõrdumist ja kulumist. See võimaldab mootoril töötada sujuvalt ja tõhusalt. Lisaks sellele aitab mootoriõli jahutada mootorit, mis on eriti oluline kuumades ilmastikutingimustes.

      

Kuid aja jooksul muutub mootoriõli vana ja reostunud, mis võib põhjustada tõsiseid probleeme. Reostunud mootoriõli võib sisaldada mustust, jääke ja metallijäätmeid, mis kahjustavad mootori erinevaid osi. Kui mootoriõli ei vahetata õigeaegselt, võib see viia mootori tõrkeni ja isegi kahjustada seda pöördumatult.

      

Millal tuleks mootoriõli vahetada?

      

Mootoriõli vahetamise aeg sõltub erinevatest teguritest, nagu sõiduki vanus, kasutustingimused ja sõiduviis. Enamik tootjaid soovitab mootoriõli vahetada iga 5000 kuni 7500 km järel või vähemalt kord aastas, kui sõidukit ei kasutata nii tihti.

      

Siiski tuleks mootoriõli seisukorda jälgida regulaarselt, kuna intensiivne sõidustiil, ebatavalised töötingimused või lekke olemasolu võivad nõuda sagedasemat õlivahetust. Samuti on oluline märkida, et uue auto mootoriõli vahetamise reegel võib erineda. Mõned autotootjad soovitavad esimese õlivahetuse teha juba peale esimest 1000 km läbimist.

      

Väga oluline on kasutada õige viskoossusega mootoriõli vastavalt tootja soovitusele. Liiga paks õli võib halvendada mootori jõudlust ja kulutada rohkem kütust. Liiga õhuke õli võib põhjustada mootori ülekuumenemist ja kahjustada jõudlust. Seega on oluline järgida tootja soovitust ja kasutada õiget mootoriõli.

      

Mootoriõli tuleb regulaarselt vahetada vastavalt tootja soovitusele. Mootoriõli kvaliteet halveneb aja jooksul ja võib muutuda paksuks, mustaks ja kleepuvaks. Vana mootoriõli sisaldab mustust, metallipuru ja muid saasteaineid, mis võivad kahjustada mootorit. Seetõttu on oluline mootoriõli regulaarselt vahetada, et vältida mootori kahjustusi ja pikendada selle eluiga.

      

Mootoriõli vahetamine on suhteliselt lihtne protseduur, kuid seda tuleks teha õigesti. Enne mootoriõli vahetamist tuleb auto mootor välja lülitada ja lasta jahtuda. Seejärel tuleb õlivann lahti keerata ja lasta vana mootoriõli välja voolata. Pärast seda tuleb paigaldada uus õlifilter ja valada sisse uus mootoriõli vastavalt tootja soovitusele.

      

Mootoriõli taset tuleks regulaarselt kontrollida ja täiendada vastavalt vajadusele. Õlitase võib langeda mootori lekkimise või põletamise tõttu, seega on oluline seda regulaarselt kontrollida. Õlitase tuleks kontrollida vähemalt kord kuus ja enne pikemat sõitu.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.