Mootoriõli

Aktiivsed filtrid

Mootoriõli on üks kõige olulisemaid vedelikke autode ja muude sõidukite jaoks. See on vastutav mootori jõudluse, tõhususe ja vastupidavuse eest. Mootoriõli peamine eesmärk on määrida mootori liikuvaid osi, nagu näiteks kolvid, klapid ja võllid, vähendades nende hõõrdumist ja kulumist.

        

Mootoriõli koostis sisaldab baasõli ja lisandeid. Baasõli on rafineeritud ja töödeldud naftatoodetest ning see moodustab enamiku mootoriõli mahust. Lisandid on spetsiaalselt välja töötatud koostisosad, mida lisatakse baasõlile, et suurendada mootoriõli tõhusust ja kaitsta mootorit kahjulike mõjude eest.

        

Mootoriõli tüübid

        

On erinevaid mootoriõli tüüpe, millest igaühel on oma omadused ja kasutusotstarve.

        

Mineraalõli: See on kõige odavam mootoriõli tüüp ja sobib hästi vanematele sõidukitele, millel on lihtsamad mootorid. See sisaldab vähem lisandeid kui sünteetiline mootoriõli, kuid sellel on siiski head omadused, nagu näiteks suurepärane määrimisvõime ja madalad viskoossuse kadud.

        

Sünteetiline mootoriõli: See on kõige kallim mootoriõli tüüp, kuid see pakub kõrget kaitset mootorile ja suuremat kütusesäästlikkust. Sünteetiline mootoriõli on valmistatud keemilistest ühenditest ja sisaldab palju lisandeid, mis parandavad mootoriõli tõhusust.

        

Pool-sünteetiline mootoriõli: See on hübriid mootoriõli, mis koosneb nii mineraal- kui ka sünteetilisest mootoriõlist. See pakub head tasakaalu hinna ja kvaliteedi vahel ning sobib hästi enamiku sõidukite jaoks.

        

Mootoriõli viskoossus

        

Viskoossus on mootoriõli üks kõige olulisemaid omadusi. See määrab mootoriõli paksuse ja määrimisvõime. Mootoriõli viskoossust mõõdetakse kahe numbriga, nagu näiteks 5W-30. Esimene number tähistab mootoriõli viskoossust külmades tingimustes, samas kui teine number tähistab viskoossust kuumades tingimustes. Mida madalam on esimene number, seda parem on mootoriõli külma ilmaga.

        

Kuidas valida sobivat mootoriõli?

        

Mootoriõli valimine ei ole lihtne ülesanne, sest turul on saadaval erinevad õlid erinevatele sõidukitele. Kõige tähtsam on leida õige tüüpi ja viskoossusega mootoriõli vastavalt teie sõiduki mudelile ja mootorile.

        

Mootoriõli tüüpide hulka kuuluvad mineraalõli, sünteetiline õli ja pool- või sünteetiline õli. Mineraalõli on kõige odavam mootoriõli, kuid see ei paku kõige paremat kaitset mootorile. Sünteetiline õli on kõige kallim mootoriõli, kuid see pakub parimat kaitset mootorile. Pool- või sünteetiline õli on kompromissi variant, mis pakub head kaitset mootorile ja on samas ka rahakotisõbralikum kui sünteetiline õli.

        

Mootoriõli viskoossus on veel üks oluline faktor mootoriõli valimisel. Viskoossus mõõdetakse SAE skaleerimisel, mis koosneb kahest numbrist. Esimene number tähistab madalaimat temperatuuri, mille juures mootoriõli veel pumbatav on, ja teine number tähistab kõrgeimat temperatuuri, mille juures mootoriõli kaitsefunktsioonid säilivad. Näiteks 5W-30 mootoriõli on sobilik temperatuuridele -30 kuni +30 kraadi Celsiuse järgi.

        

Kokkuvõte

        

Mootoriõli on sõiduki mootori jaoks oluline komponent, mis tagab mootori tõrgeteta töö ning pikaealisuse. Mootoriõli vahetamine regulaarselt vastavalt tootja soovitustele on vajalik mootori õlitustamiseks, jahutamiseks ja mootori komponentide kaitseks.

        

Mootoriõli valimisel tuleb arvestada mootori tüübi, viskoossuse ja õli tüübiga, samuti tuleb järgida tootja soovitusi. Kvaliteetse mootoriõli kasutamine ja regulaarne hooldus tagavad sõiduki mootori tõrgeteta töö ning pikaealisuse.

        

Kui teil on vaja oma sõiduki jaoks sobivat mootoriõli, siis võtke ühendust meie kogenud spetsialistidega, kes aitavad teil valida sobiva mootoriõli vastavalt teie sõiduki mudelile ja mootorile. Meie lai valik mootoriõlisid tagab, et leiate alati sobiva mootoriõli vastavalt teie vajadustele ja eelarvele.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.