Kaitsmed

Aktiivsed filtrid

Kindlustunne on autosõidu juures ülioluline, mistõttu peaksime alati tagama enda ja kaasreisijate turvalisuse. Üks olulisemaid aspekte turvalisuse tagamisel on autode kaitsmed.

     

Autode kaitsmed on elektroonilised seadmed, mida kasutatakse autode elektrisüsteemide kaitsmiseks. Need on olulised, kuna autod on tänapäeval varustatud arvukate elektrooniliste seadmetega, mis võivad rikneda või lõhkeda mitmete erinevate tegurite mõjul.

     

Kaitsmete põhieesmärk on kaitsta autode elektroonilisi seadmeid lühise, ülekoormuse ja ülekuumenemise eest. Need on valmistatud spetsiaalsest metallist traadist ja neid on erinevat tüüpi ja suurusega, sõltuvalt nende rakendusest ja asukohast autode elektrisüsteemis.

    

Kaitsmed asuvad tavaliselt auto kapoti all asuvas kaitsmekarbis. Neid võib leida ka auto juhi ja kaassõitja jalgade juures asuvas kaitsmekarbis, samuti katuseluugiga autodel võivad kaitsmed asuda katuseluugil. Enamasti on autodel kaitsmed varustatud spetsiaalsete tähisega, mis aitavad kindlaks teha, milline kaitsme tüüp ja suurus on vajalik.

      

Autode kaitsmed jagunevad tavaliselt kaheks: lülitatavad kaitsmed ja automaatkaitsmed.

      

Lülitatavad kaitsmed on kõige levinum tüüp kaitsmeid autode elektrisüsteemides. Need koosnevad kaitsmehoidjast ja kaitsmepliist. Lülitatavate kaitsmete puhul on oluline meeles pidada, et kui kaitsmepliit läheb katki, tuleb see välja vahetada uue vastu, mis sobib vastava kaitsmehoidjaga.

      

Automatiseeritud kaitsmed on kaitsmeliigid, mis sisaldavad automaatset lülitit, mis lülitub välja siis, kui voolutugevus ületab teatud piiri. Need kaitsmed on tavaliselt suuremad kui lülitatavad kaitsmed ja neid kasutatakse sageli autode suuremate elektrooniliste seadmete jaoks, nagu näiteks mootori juhtseadmed.

    

Kaitsmete vahetamine võib tunduda lihtne, kuid see võib olla ohtlik, kui seda ei tehta õigesti. Enne kaitsme vahetamist tuleb alati autost toide välja lülitada, et vältida elektrišokki.

       

Kuidas valida sobivaid kaitsmeid

      

Enne kaitsmete valimist peate teadma, millist tüüpi kaitsmeid teie sõiduk vajab. Selleks vaadake sõiduki kasutusjuhendit või kontrollige kaitsmete kasti. Kui olete kindel, millist tüüpi kaitsmeid vajate, tuleb valida õige suurus ja hinnata nende sobivust teie sõiduki jaoks.

      

Kaitsmete suurus sõltub sõiduki spetsifikatsioonidest. Kui olete ostmas uusi kaitsmeid, saate vaadata sõiduki kasutusjuhendist, milliseid kaitsmete suurusi kasutatakse. Kui teil ei ole juhendit, saate ühendust võtta autotootja esindajaga või otsida internetist.

      

Kaitsmete sobivuse hindamiseks tuleb vaadata kaitsme pistikut ja pesa, kuhu kaitsmeid paigaldatakse. Pistik ja pesa peaksid olema sobivad ning kaitsmeid tuleb paigaldada kindlalt, ilma et need liiguksid.

     

Lisaks suurusele ja sobivusele on oluline ka kaitsmete kvaliteet. Odavad kaitsmed võivad olla vähem vastupidavad ja seega tõenäolisemalt läbi põleda, kui tekib lühis või muu elektririke. Seetõttu on soovitatav osta kvaliteetseid kaitsmeid, mis on tehtud vastupidavatest materjalidest ja suudavad taluda kõrgeid temperatuure ja pingeid.

      

Kaitsmete vahetamine

      

Kaitsmete vahetamine on üsna lihtne ja seda saab teha ise, ilma spetsialisti abita. Kui märkate, et kaitsmed on läbi põlenud, tuleb need asendada uutega. Selleks järgige järgmisi samme:

    

1. Leidke kaitsmete kast - see on tavaliselt sõiduki kapoti all või juhiistme all.

      

2. Eemaldage kate kaitsmete kastist.

        

3. Otsige üles läbi põlenud kaitsmed.

        

4. Tõmmake kaitsme välja ja asendage see uuega. Veenduge, et uus kaitsme suurus ja tüüp oleksid sobivad.

      

5. Paigaldage kate tagasi kaitsmete kastile.

         

Kaitsmete kontrollimine

        

Kaitsmete kontrollimine on oluline osa sõiduki hooldamisest ja ennetavast hooldusest. Kontrollige kaitsmeid regulaarselt, et veenduda nende terviklikkuses ja vajadusel asendage läbi põlenud kaitsmed uutega.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.