Diferentsiaal

Aktiivsed filtrid

Mootorsõidukites kasutatakse diferentsiaali jõu ülekandmiseks ratastele. Diferentsiaal on seade, mis võimaldab auto kahe ratta vahel jagada jõu võrdselt, kuid võimaldab samal ajal erinevaid pöördekiirusi. See on oluline komponent auto juhitavuse ja veojõu tagamisel.

         

Diferentsiaali ülesanne on võimaldada ratastel pöörata erinevatel kiirustel, kuid samal ajal säilitades jõu ülekande kõigile ratastele. See saavutatakse diferentsiaaliga, mis võimaldab mõlema ratta pöörlemist sõltumatult teisest rattast.

         

Diferentsiaal koosneb mitmest osast, sealhulgas hammasrattad, tihendid, laagrid, poldid ja tihendid. Kui diferentsiaal ei toimi korralikult, võib see põhjustada mitmeid probleeme auto juhitavuse ja töökindlusega.

         

Üks levinumaid probleeme, mis võib diferentsiaalis tekkida, on kulumine ja purunemine. Diferentsiaali hammasrattad võivad kuluda ja puruneda, mis võib põhjustada sõiduki halva juhitavuse ja veojõu kaotuse.

         

Teine levinud probleem on diferentsiaali õlivahetus. Kui diferentsiaalisse ei lisata piisavalt õli, võib see põhjustada hõõrdumist ja ülekuumenemist, mis omakorda võib põhjustada diferentsiaali purunemist.

         

Lisaks võib diferentsiaalil tekkida ka lekkeid, mis võivad põhjustada õli kadu ja suuremat hõõrdumist. See võib viia diferentsiaali ülekuumenemiseni ja lõpuks purunemiseni.

         

Diferentsiaalide parandamiseks võib olla vaja erinevaid töid, sealhulgas hammasrataste asendamine, tihendite vahetamine, laagrite vahetamine ja õlivahetus. Kui diferentsiaal on tõsiselt kahjustatud, võib olla vajalik see täielikult välja vahetada.

         

Seetõttu on diferentsiaali korrapärane hooldus ja kontrollimine oluline auto pikaealisuse ja ohutuse tagamiseks. Diferentsiaali tuleks regulaarselt hooldada, vahetades õli vastavalt tootja soovitustele ja kontrollides, et hammasrattad, tihendid ja laagrid oleksid korras.

         

Diferentsiaali probleemide avastamisel tuleks need lahendada võimalikult kiiresti, et vältida suuremaid kahjustusi.

         

Olemas on mitmeid erinevaid tüüpe diferentsiaale, mis sobivad erinevatele sõidukitele ja kasutusviisidele. Näiteks on olemas tavapärased diferentsiaalid, piiratud libisemisega diferentsiaalid ja lukustatavad diferentsiaalid.

         

Tavapärased diferentsiaalid on kõige levinumad diferentsiaalid sõiduautodes. Need töötavad nii, et jõud jagatakse võrdselt mõlemale rattaotsale, kuid kui üks ratas kaotab haardumise, siis jõud suunatakse teisele rattale. Selline süsteem töötab hästi enamiku sõiduolukordade puhul, kuid kui üks ratas kaotab haardumise, siis teine ratas ei saa enam piisavalt jõudu ja sõiduki veojõud halveneb.

         

Piiratud libisemisega diferentsiaalid on edasiarendus tavapärastest diferentsiaalidest ning aitavad vältida ühe ratta libisemist. Need diferentsiaalid kasutavad hõõrdplaate, et tagada, et jõud jagatakse võrdselt mõlemale rattale, kuid kui üks ratas kaotab haardumise, siis hõõrdplaadid hakkavad pidurdama seda ratast ja suunavad jõu teisele rattale. Selline süsteem tagab parema veojõu, kuid piiratud libisemisega diferentsiaalid võivad olla kulukad ja keerukad hooldada.

         

Lukustatavad diferentsiaalid on kõige arenenumad diferentsiaalid, mis tagavad parema veojõu sõiduki erinevatel teedel ja tingimustes. Lukustatavad diferentsiaalid võimaldavad juhil lukustada diferentsiaali, et jõud jaguneks võrdselt mõlemale rattale, sõltumata sellest, kas üks ratas kaotab haardumise või mitte. Selline süsteem tagab parima veojõu nii maanteel kui ka rasketes sõiduoludes, kuid lukustatavad diferentsiaalid võivad olla kallid ja rasked hooldada.

         

Kui sõidukil on probleeme diferentsiaaliga, võib see põhjustada mitmeid probleeme, mis mõjutavad sõiduki tulemuslikkust ja ohutust. Näiteks võib probleemne diferentsiaal põhjustada kõrvalekaldeid sõiduki suunast, vibratsiooni või ebatavalisi müra. Lisaks võib halb diferentsiaal halvendada sõiduki juhitavust ja ohustada sõiduki ohutust, eriti kui sõiduk kaotab haardumise ootamatult.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.