Diferentsiaal rattavõlli tihendid

Aktiivsed filtrid

Diferentsiaal, rattavõlli tihendid: kõik, mida peate nende kohta teadma

        

Kui olete autoomanik, siis olete tõenäoliselt kuulnud diferentsiaalist ja rattavõlli tihenditest. Need on kaks olulist osa sõiduki jõuülekandesüsteemis, mis tagavad sõiduki stabiilsuse ja tõhususe. Käesolevas artiklis vaatleme lähemalt diferentsiaali ja rattavõlli tihendite olulisust, nende funktsiooni ja tüüpe ning nende hooldust.

        

Mis on diferentsiaal?

        

Diferentsiaal on sõiduki jõuülekandesüsteemi osa, mis võimaldab tagaratastel erinevat kiirust pöörata. See on vajalik sõiduki sujuvaks ja stabiilseks juhtimiseks, kuna tagarattad peavad pöörlema erineva kiirusega, kui auto pöörab. Diferentsiaal tagab, et kiiremini pöörlev ratas saab rohkem võimu kui aeglasemalt pöörlev ratas, tagades seeläbi stabiilsema ja sujuvama sõidu.

        

Diferentsiaal koosneb mitmest osast, sealhulgas hammasratastest, siduritest ja laagritest. Kõik need osad peavad töötama kooskõlastatult, et tagada diferentsiaali sujuv ja tõhus toimimine.

        

Mis on rattavõlli tihendid?

        

Rattavõlli tihendid on komponendid, mis paiknevad diferentsiaali ja tagarataste vahel ning tagavad, et määrdeaine ei pääse diferentsiaalist välja ja mustus ning prügi ei pääse diferentsiaalisse sisse. Rattavõlli tihendite asendamine on oluline, kui need lekivad või on kulunud, kuna need võivad põhjustada määrdeaine kadu ja diferentsiaali või rattalaagrite kahjustusi.

        

Rattavõlli tihendid võivad kuluda loomuliku kulumise või mehaaniliste vigastuste tagajärjel. Kui tihendid kuluvad, võivad need lõpuks puruneda ja põhjustada leket. Seda saab tuvastada, kui auto tagant lekib õli ja tundub, et määrdeaine tase langeb.

        

Millised on tüüpilised rattavõlli tihendid?

        

Rattavõlli tihendid on erinevat tüüpi, kuid kõige tavalisemad on õlipõhised ja kummipõhised tihendid. Õlipõhised tihendid kasutavad määrdeainet, et tagada tihedus, samas kui kummipõhised tihendid kasutavad survejõudu, et tagada õlitihedus. 

        

Diferentsiaalide tüübid

        

Diferentsiaalid on saadaval erinevat tüüpi, mis sobivad erinevate sõidukite jaoks. Kõige tavalisemad diferentsiaalid on avatud diferentsiaalid, piiratud libisemisega diferentsiaalid ja lukustatavad diferentsiaalid.

        

Avatud diferentsiaal

        

Avatud diferentsiaal on kõige tavalisem diferentsiaal, mida leidub enamikus sõidukites. See töötab nii, et võimaldab ühel rattal pöörlemist kiiremini kui teisel rattal, kui need sõidavad erineva kiirusega. Avatud diferentsiaal võimaldab paremat juhitavust ja paremat kütusekulu, kuid see ei taga parimat veojõudu erinevates sõiduoludes.

        

Piiratud libisemisega diferentsiaal

        

Piiratud libisemisega diferentsiaal ehk LSD on eriline tüüp avatud diferentsiaalist, mis suudab piirata võimsama ratta pöörete vahet mõlema poole vajaliku tasemeni. See suurendab haardumist, kuid võib põhjustada ebastabiilsust teatud tingimustes, näiteks kui üks ratas libiseb või kaotab haardumise.

        

Lukustatav diferentsiaal

        

Lukustatav diferentsiaal on kõige arenenum tüüp ning see võimaldab juhil lukustada diferentsiaali, et tagada võrdsed jõuülekanded mõlemale rattale. See tagab parima võimaliku veojõu nii maanteel kui ka rasketes sõiduoludes. Lukustatavad diferentsiaalid on kallid ja hooldusmahukad, kuid need tagavad kindla ja stabiilse sõidukogemuse. Kui sõidukijuht kavatseb kasutada oma sõidukit ekstreemsetes sõiduoludes, siis tasub kaaluda lukustatava diferentsiaali paigaldamist.

        

Rattavõlli tihendid

        

Rattavõlli tihendid on olulised komponendid sõiduki ülekandesüsteemis. Need tihendid asuvad nii sõiduki esi- kui ka tagarattal ja aitavad hoida kõik osad õlitatud ning võimaldavad sujuvat liikumist. Rattavõlli tihendid on mõeldud tagama, et õli ei lekiks sõiduki mootorist, käigukastist ega diferentsiaalist.

        

Tavaliselt koosnevad rattavõlli tihendid kolmest osast: kummist tihend, metallist kate ja vedru. Kummist tihend kinnitub metallkattesse ning vedru hoiab kummist tihendi paigal.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.