Moto akud

Aktiivsed filtrid

Moto akud – mis need on ja miks neid vaja on?

         

Moto akud on spetsiaalselt mootorratastele ja ATV-dele mõeldud akud, mida kasutatakse elektrisüsteemi toitmiseks. Need akud võivad erineda autodele mõeldud akudest nii füüsiliselt kui ka jõudluse poolest ning seetõttu on oluline teada, millised moto akud on kõige sobivamad just konkreetsele sõidukile.

         

Moto akude peamised omadused

         

Moto akude puhul on olulised nende jõudlusomadused, nagu võimsus ja käivitusvool. Samuti tuleks jälgida, milline on aku suurus, kaal ja mõõtmed, kuna need peavad sobima konkreetsele sõidukile. Kõige sagedamini kasutatavad moto akud on pliiakud, kuid turul on ka teisi tüüpe, näiteks liitium-ioonakud.

         

Moto akude võimsus ja käivitusvool

         

Moto akude võimsust mõõdetakse amprites-tundides (Ah) ning see näitab, kui kaua aku suudab sõiduki elektrisüsteemi toita ilma laadimiseta. Käivitusvool ehk CCA (Cold Cranking Amps) näitab aga seda, kui palju voolu aku suudab anda mootori käivitamiseks madalal temperatuuril. Käivitusvool on eriti oluline just talvel, kuna madal temperatuur vähendab aku võimsust.

         

Moto akude suurus, kaal ja mõõtmed

         

Moto akude puhul on oluline jälgida, et aku suurus, kaal ja mõõtmed sobiksid konkreetsele sõidukile. Mootorrattad ja ATV-d on sageli väiksema suuruse ja kaaluga kui autod ning seetõttu peavad ka moto akud olema vastavalt väiksemad ja kergemad. Samuti peab aku füüsiline suurus sobima sõiduki aku pesasse.

         

Pliiakud vs liitium-ioonakud

         

Enamikul juhtudel kasutatakse mootorrataste ja ATV-de puhul pliiakusid, mis on taskukohasemad kui liitium-ioonakud. Pliiakud on ka vastupidavamad kui liitium-ioonakud ning sobivad seetõttu paremini pikaajaliseks kasutamiseks.

         

Siiski on turul ka liitium-ioonakusid, mis sobivad hästi sportlikumatele sõidukitele, kuna need on kergemad ja võimsamad kui pliiakud. Liitium-ioonakude peamine eelis on nende kerge kaal ning pikem eluiga võrreldes pliiakudega. 

         

Enamik motoakusid on valmistatud kahest peamisest materjalist - pliidest ja hapetest. Plii annab aku positiivse ja negatiivse elektroodi, samal ajal kui happed moodustavad elektrolüüdi. See kombinatsioon loob elektrilise reaktsiooni, mis annab aku vajaliku energia mootori käivitamiseks ja käiguvahetuseks.

         

Kuna motoakud peavad vastu pidama väga kõrgetele temperatuuridele ja vibratsioonile, on nende disain mõnevõrra erinev tavalistest autode akudest. Paljud motoakud on valmistatud tihedalt suletud korpustest, et kaitsta akut väliskeskkonna eest ja tagada maksimaalne ohutus.

         

Enamik motoakusid on nüüd hooldusvabad, mis tähendab, et neid ei pea sagedasti vedelikuga täitma. Selle asemel on akud kavandatud nii, et elektrolüüdi tasakaal oleks juba seadistatud ja see säiliks pikema aja jooksul. See muudab hoolduse lihtsaks ja vähendab vajadust aku regulaarse hoolduse järele.

         

Kuigi enamik motoakusid on sarnased ja täidavad ühtviisi oma eesmärki, on nende vahel siiski mõningaid erinevusi. Akud erinevad pinge, suuruse ja kuju poolest, mis tähendab, et tuleb valida sobiv aku vastavalt sõidukile, mida see teenindab.

         

Motoakude valimisel tuleb arvestada ka sõidutingimusi. Kui sõidukit kasutatakse eelkõige lühikestel sõitudel, siis võib vaja minna suurema võimsusega aku, mis suudab kergesti käivituda ja töötada madalamate temperatuuride korral. Kui aga sõidetakse pikkade vahemaade kaupa, siis on oluline leida aku, mis suudab kauem töötada, ilma et see laadimist vajaks.

         

Lisaks sellele, kui sõidukit hoitakse pikka aega seisvas asendis, siis võib akule avalduv surve olla suurem. Seetõttu võib olla vaja valida aku, mis suudab säilitada oma võimsust ka pikema seisaku ajal.

         

Kuna motoakud on kallimad kui tavalised autode akud, on oluline valida kvaliteetne toode, mis tagab usaldusväärse töö ning pikaealisuse. Tuntud tootjatelt ostmine on tavaliselt hea valik, kuid tuleb arvestada, et kaubamärgi hind võib olla kõrgem.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.