Uksed osad

Aktiivsed filtrid

Juba enne autode massitootmise algust oli selge, et autoosad peavad olema vastupidavad, kvaliteetsed ja vastama rangetele nõuetele. Üks olulisemaid osi, mida tuleb sõiduki ehitamisel arvestada, on uksed. Uksed mitte ainult ei taga juhi ja reisijate turvalisust, vaid mängivad ka olulist rolli sõiduki esteetikas ja üldises funktsionaalsuses.

       

Uksest koosnevad mitmed osad, nagu näiteks ukseraam, hinged, lukud ja käepidemed. Iga osa on oluline ja mõjutab otseselt ukse terviklikkust ja funktsionaalsust.

       

Ukseraam on ukse põhiline raamistik, mis hoiab kõiki muid ukse osi paigas. See on valmistatud tavaliselt terasest või alumiiniumist ning peab vastu pidama kõrgetele koormustele, näiteks auto liikumise ajal tekkinud vibratsioonidele ja teedel esinevatele löökidele.

       

Ukseraam on tavaliselt kaetud uksepolstriga, mis tagab mugavuse ja turvalisuse. Polsterdus kaitseb sõitjaid kokkupõrke korral ja pehmendab kokkupõrkejõudu. Polsterdusmaterjalid võivad varieeruda sõltuvalt autotootjast ja mudelist.

       

Ukse hinged on veel üks oluline osa, mis tagab ukse avamise ja sulgemise. Need on tavaliselt valmistatud terasest või alumiiniumist ning peavad taluma raskete uksekoormuste ja sagedase kasutamise koormust. Sellepärast on oluline hoida hingede määrimist ja regulaarset hooldust, et tagada nende sujuv toimimine.

       

Lukk on veel üks oluline ukse osa, mis tagab sõiduki turvalisuse. Lukud võivad varieeruda sõltuvalt autotootjast ja mudelist ning võivad olla mehaanilised või elektroonilised. Elektroonilised lukud on tavaliselt varustatud kaugjuhtimispuldi või võtmekoodiga, et hõlbustada juurdepääsu autole.

       

Käepidemed on veel üks oluline osa, mis võimaldab ukse avamist ja sulgemist. Need on valmistatud tavaliselt plastikust, metallist või kroomitud materjalist ning peavad vastu pidama kõrgetele koormustele ja sagedasele kasutamisele. Mõned käepidemed on varustatud kaugjuhtimispuldi või elektroonilise süsteemiga, mis hõlbustab ukse avamist ja sulgemist.

       

Ukse tihendid on samuti oluline osa autouksest. Tihend tagab, et ukse ja kere vahele ei pääse vett, mustust ja õhku. Tihend võib ka kaitsta sõitjaid müra ja vibratsiooni eest. Tihendite hooldus on samuti oluline. Kui tihendid on kulunud või lõhenenud, võivad nad kaotada oma funktsiooni ja tuleb need asendada uute tihenditega.

       

Mõned autouksed on varustatud ka turvapatjadega. Turvapadjad on mõeldud sõitjate turvalisuse tagamiseks õnnetuse korral. Need turvapadjad võivad paikneda ukse paneelis või istme ees. Kui auto oskab tuvastada kokkupõrget, laseb see turvapadjad õigeaegselt välja, et kaitsta sõitjaid vigastuste eest. Turvapatjade hooldus on äärmiselt oluline, et need töötaksid korralikult, kui neid peaks vaja minema.

       

Lisaks tavapärastele autouksetele on ka palju eritüüpi uksi, mis on mõeldud erinevateks eesmärkideks. Näiteks on olemas pagasiruumi uksed, tagaluugid, kallutatavad uksed ja liugavad uksed.

       

Pagasiruumi uksed on konstrueeritud nii, et neid saaks avada ja sulgeda kergesti ja mugavalt. Need on tavaliselt üheosalised uksed, mis avanevad ülespoole või alla. Pagasiruumi uksed võivad olla varustatud ka automaatse avamise ja sulgemise süsteemiga.

       

Tagaluugid on tavaliselt kaheosalised uksed, mida leidub paljudel maasturitel ja luukpäraga autodel. Need uksed avanevad ülespoole, mis võimaldab sõitjatel lihtsalt ja kiiresti pagasiruumi juurde pääseda. Samuti võib tagaluukidel olla ka automaatne avamis- ja sulgemissüsteem.

       

Kallutatavad uksed on tavaliselt leitavad maasturitel ja veoautodel. Need uksed avanevad ülespoole ja kallutavad samal ajal ettepoole. See võimaldab sõitjatel lihtsalt ja kiiresti sisse ja välja pääseda.

       

Liugavad uksed on tavaliselt leitavad kaubikutes ja minibussides. Need uksed avanevad küljele, mis võimaldab sõitjatel ja pagasil kiiresti sisse ja välja liikuda.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.