Sõiduauto rehvid

Aktiivsed filtrid

Sõiduauto rehvid: Kõik, mida pead teadma rehvivalikust

          

Sõiduauto rehvid on üks olulisemaid komponente autode turvalisuse ja jõudluse tagamisel. Õige rehvivalik võib mõjutada oluliselt sõiduki pidurdusmaad, haarduvust teel, kütusekulu ning üldist sõidumugavust. Seega on oluline teada erinevaid aspekte, mis on seotud sõiduauto rehvidega ning teha teadlikke otsuseid rehvide valimisel.

          

Rehvitüübid

          

Sõiduauto rehvid võib jagada mitmesse kategooriasse, sealhulgas suverehvid, talverehvid ja neljahooajalised ehk universaalsed rehvid. Suverehvid on mõeldud kasutamiseks soojematel kuudel, kui teed on kuivad või märjad, ning need pakuvad head haarduvust ja pidurdusvõimet suvistes teeoludes. Talverehvid on mõeldud kasutamiseks talvistel teedel, kus on lumi, jää või libedad teeolud, ning need tagavad parema haarduvuse ja juhitavuse madalatel temperatuuridel. Neljahooajalised ehk universaalsed rehvid on kompromissvariant, mis sobivad kasutamiseks aastaringselt, kuid ei pruugi olla nii spetsialiseeritud ja optimaalsed kui suve- või talverehvid vastavatel hooaegadel.

          

Rehvimõõdud ja kiirusindeks

          

Sõiduauto rehvidel on erinevad mõõtmed, mis on märgitud rehvi küljele. Näiteks võib üks rehvimõõt olla 205/55 R16, kus 205 tähistab rehvi laiust millimeetrites, 55 näitab rehvi kõrgust protsentides rehvi laiusest ning R tähistab radiaalrehvi tüüpi. 16 tähistab rehvi sobivust 16-tollise veljele. On oluline valida sobiv rehvimõõt vastavalt oma sõiduki tehnilistele nõuetele ja tootja soovitustele.

          

Lisaks rehvimõõtudele on oluline arvestada ka kiirusindeksiga. Kiirusindeks näitab maksimaalset kiirust, mille juures rehv tagab optimaalse jõudluse ja turvalisuse. Kiirusindeks on tähistatud tähega, mis järgneb rehvimõõdule. Näiteks täht T tähistab kiirusindeksit kuni 190 km/h, H kuni 210 km/h, V kuni 240 km/h ja W kuni 270 km/h. On oluline valida rehvid, mis vastavad sõiduki maksimaalsele kiirusele, et tagada ohutu ja mugav sõiduelamus.

          

Rehvimustrid ja nende mõju jõudlusele

          

Rehvidel olev muster ehk lamellide süsteem on oluline tegur, mis mõjutab rehvi haarduvust ja jõudlust erinevates teeoludes. Suverehvidel on tavaliselt sügavad pikisuunalised sooned, mis tagavad hea haarduvuse kuivadel ja märgadel teedel ning aitavad ärajuhtida vett sõiduki alt, vähendades vesiliu ohtu. Talverehvidel on aga spetsiaalsed lamellid ja sügavad sooned, mis suurendavad rehvi haarduvust lumisel, jäisel ja libedal pinnal ning aitavad paremini pidurdada ja manööverdada talvistes teeoludes. Neljahooajaliste rehvide mustrid on tavaliselt kompromissvariant suverehvide ja talverehvide omadustest.

          

Rehvimustrite sügavus on samuti oluline tegur. Eeskirjade kohaselt peab rehvimustrite sügavus olema vähemalt 1,6 mm, kuid soovitatav on vahetada rehvid juba varem, kui mustrisügavus on alla 3 mm. Sügavam rehvimuster tagab parema haarduvuse ja pidurdusvõime erinevates teeoludes ning suurendab rehvi eluiga. On oluline regulaarselt kontrollida rehvimustri sügavust ja vajadusel õigeaegselt rehvid välja vahetada, et tagada sõiduki ohutu ja efektiivne liikumine.

          

Rehvide mõju kütusekulu ja keskkonnasõbralikkusele

          

Rehvid mõjutavad ka sõiduki kütusekulu ja keskkonnasõbralikkust. Rullikindlus ehk rehvi veeretakistus on oluline faktor, mis mõjutab autode kütusekulu. Mida madalam on rehvi veeretakistus, seda vähem energiat kulub rehvi veeremiseks ja seega ka kütusekulu väheneb. Säästlikud rehvid võivad aidata vähendada kütusekulu ja seeläbi ka keskkonnamõju.

          

Lisaks kütusekulu mõjutamisele võivad rehvid avaldada keskkonnale mõju ka rehvi valmistamise materjalide ja protsesside kaudu. Ökoloogiliselt säästlikud rehvid võivad olla valmistatud taaskasutatud materjalidest, omada madalat rehvi tootmisel tekkiva CO2 jalajälge või olla lihtsasti taaskasutatavad pärast oma kasutusea lõppemist.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.