Karter osad

Aktiivsed filtrid

Karter on auto mootori oluline osa, mis asub mootoriploki all ning hoiab mootori õli. See on valmistatud tavaliselt metallist, nagu raud või alumiinium, ning võib olla kas üks terviklik osa või koosneb erinevatest osadest, mida on võimalik lahti võtta.

       

Karteril on mitmeid olulisi funktsioone mootoris. Üks nendest on õli säilitamine ja ringluse tagamine mootoris. Karter hoiab mootori õli ning sellest saavad õlipump ja mootori erinevad osad õli vastavalt vajadusele. Karter on ka oluline mootori jahutamisel, kuna õli aitab mootoril temperatuuri reguleerida ja liigset kuumust hajutada.

       

Lisaks nendele funktsioonidele on karteril ka muid olulisi rolle mootoris. Karter on ka oluline osa, mis tagab mootori tugevuse ja vastupidavuse, sest see peab vastu pidama mootori pööretele ja vibratsioonile. Karter võib ka kaitsta mootori siseosi mustuse ja prahtide eest, mis võivad kahjustada mootorit, ning samuti võib see olla vajalik mootori tihendamiseks, et vältida õli lekkimist mootorist välja.

       

Karter koosneb erinevatest osadest, mis võivad olla kokku pandud või eraldi vahetatavad, kui neid tuleb asendada või parandada. Karteri peamised osad on õliluuk, õlivoolikud, õlipumba ja karteripõhi. Õliluuk on avaus, mis võimaldab karteril õli vastu võtta ja sellest välja pumbata. Õlivoolikud on torud, mis juhivad õli karterist mootori erinevatesse osadesse, nagu näiteks kolvid ja nukkvõll. Õlipump on mootori osa, mis pumpab õli läbi mootori, tagades mootori õlituse. Karteripõhi on karteri alaosa, mis kinnitub mootoriploki külge.

       

Karteri osad võivad aja jooksul kulumise ja vananemise tõttu laguneda või puruneda, nii et neid tuleb vahetada või parandada. Karteri osade purunemine võib põhjustada mootori rikke või kahjustada mootori siseosi, mistõttu on oluline neid regulaarselt kontrollida ja hooldada.

       

Kui karteri osad tuleb välja vahetada, siis on oluline valida õiged varuosad, mis sobivad teie auto mootorile. Mootori tootja soovitused on alati heaks aluseks karteri varuosade valimisel, et tag mis on valmistatud erinevatest materjalidest nagu raud, alumiinium ja magneesium, sõltuvalt mootori disainist, tootmisprotsessist ja rakendusest.

       

Karteri valmistamiseks kasutatav materjal on enamasti alumiinium, kuna see on kerge ja samas piisavalt tugev ning suudab taluda kõrgeid temperatuure ja survet. Lisaks on alumiiniumil suurepärane soojusjuhtivus, mis aitab mootori jahutamisel.

       

Karteri valmistamise protsess algab materjali valikust ja lõpeb valmistoodangu kvaliteedikontrolliga. Karteri valmistamiseks kasutatakse tavaliselt survevalu meetodit, kus kuumutatud alumiiniumisulam süstitakse surve all spetsiaalsesse vormi ning seejärel jahtub ja kõveneb, moodustades karteri.

       

Karter koosneb erinevatest osadest, nagu näiteks õlivann, karteripõhi, karterikaas ja tihendid. Õlivann kogub mootoris ringi liikuvat õli ning juhib selle tagasi õlipumba juurde, kus see uuesti mootorisse surutakse. Karteripõhi moodustab mootori alumise osa ja sisaldab tavaliselt õlivanni ja õlipumba kinnitusi. Karterikaas katab karteripõhja ülemise osa ning sisaldab tavaliselt õhuklappi, tihendit ja õlikorki.

       

Karteri oluline osa on ka tihendid, mis tagavad õlitiheduse ja takistavad õli lekkimist mootori väliskeskkonda. Karteri tihendid on valmistatud spetsiaalsest materjalist, mis suudab taluda kõrgeid temperatuure ja surveid ning tagada õlitiheduse ka kõige raskemates tingimustes.

       

Lisaks karteri osadele on oluline ka karteriventilatsioonisüsteem, mis aitab mootori töö ajal tekkivad gaasid välja juhtida. Karteriventilatsioonisüsteemi põhikomponendid on karteritoru, õhufiltri element ja PCV-ventiil. Karteritoru ühendab mootori karteri õhufiltriga ning juhib välja gaasid, mis tekivad mootori töö ajal. Õhufiltri element puhastab väljatulevaid gaase, et need ei satuks atmosfääri ning PCV-ventiil tagab, et mootori töö ajal tekkinud gaasid ei satuks mootorisse tagasi.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.