Soonrihm rull pinguti

Aktiivsed filtrid

Mootorsõidukite üks oluline osa on soonrihm, mis tagab, et mootori erinevad osad töötaksid kooskõlas. Soonrihmaga seotud komponendid, nagu rullid ja pingutid, aitavad tagada selle tõhusa töö ja pikaealisuse.

    

Rullid on oluline osa mootorsõidukite soonrihma süsteemist. Need võivad olla kas statsionaarsed või reguleeritavad ja nende ülesanne on hoida soonrihma õigel kohal. Statistoonarne rull on paigaldatud kindlale kohale ja ei liigu, samas kui reguleeritav rull on liikuv ning võimaldab soonrihma pinget reguleerida. Reguleeritavad rullid on eriti olulised pikemate soonrihmaga mootorite korral, kuna see tagab, et rihm on alati õigesti pingul.

    

Pingutid on veel üks oluline osa mootorsõidukite soonrihma süsteemist. Nende ülesanne on hoida soonrihm pingul ja tagada, et see ei libiseks ega hüppaks üle. Pingutid võivad olla kas automaatsed või manuaalsed. Automaatsed pingutid pingutavad soonrihma ise ning tagavad, et see on alati õigesti pingul. Manuaalsed pingutid tuleb aga käsitsi pingutada ning need sobivad eriti hästi vanemate mootorsõidukite puhul, millel puudub automaatne pinguti.

    

Kui soonrihm ja sellega seotud komponendid ei tööta korralikult, võib see viia tõsiste probleemideni mootori toimimises. Kõige tavalisemad märgid probleemidest on hõõrdumine, libisemine või mürin, mis võib olla tingitud rullide kulumisest, pinguti või soonrihma lõtvumisest või murdumisest. Need probleemid tuleks lahendada võimalikult kiiresti, et vältida suuremaid kahjustusi ja paranduskulusid.

    

Seetõttu on oluline regulaarselt kontrollida soonrihma, rullide ja pingutite seisukorda ning teostada vajalikud hooldus- ja asendustööd õigeaegselt. Soovitatav on kontrollida soonrihma süsteemi vähemalt kord aastas või iga 20 000 kilomeetri järel. Samuti tuleks kontrollida süsteemi seisukorda pärast iga pikemat sõitu, eriti kui mootor on kuumenenud või tootnud ebatavalist müra.

    

Kuidas valida sobiv soonrihm pinguti?

    

Enne kui alustada sobiva soonrihma pinguti valimisega, tuleks kindlasti tutvuda autotootja soovitustega ning järgida neid. Soovitused on tavaliselt leitavad auto kasutusjuhendist või hooldusraamatust ning need võivad sisaldada informatsiooni pinguti tüübi, suuruse ja paigaldamise kohta. Kindlasti ei tohiks kasutada pingutit, mille mõõdud ja omadused ei vasta autotootja soovitustele, sest see võib põhjustada rihma purunemise või muu tõsise rikke.

    

Pinguti tüüp

    

Soonrihma pingutid võivad olla erinevat tüüpi ning nende valik sõltub sellest, millist rihmatüüpi kasutatakse. Kõige levinumad pingutitüübid on rull-, klapi- ja vedru-pingutid.

    

Rull-pingutid on kõige levinumad pingutid ning need sobivad kasutamiseks paljude erinevate rihmatüüpide puhul. Need pingutid koosnevad rullist, mis on fikseeritud raamile, ning rihmarattale, mis on paigutatud rulli kõrvale. Rull-pinguti peamine eelis on see, et rihma pingutatakse ühtlaselt ning see ei kulu nii kiiresti kui teiste pingutitüüpide korral.

    

Klapi-pingutid on varustatud klapi või klappidega, mis suruvad rihma vastu rihmaratast, tagades rihma tiheda ja kindla kinnituse. Need pingutid sobivad kasutamiseks laiade rihmade puhul, kuna klapi-pingutitega on võimalik tagada suurem pingutusjõud. Klapi-pingutid sobivad hästi ka kohtades, kus on vaja tagada kiire ja lihtne paigaldus, kuna need ei vaja rullidega võrreldes palju ruumi.

    

Vedru-pingutid koosnevad raamist, vedrust ning rihmarattast. Vedru-pinguti peamine eelis on selle lihtne ja usaldusväärne konstruktsioon, mis tagab rihma tiheda kinnituse. Vedru-pingutid sobivad hästi kasutamiseks väiksemate rihmade puhul ning neid kasutatakse sageli sellistes kohtades, kus on vaja tagada kiire ja lihtne paigaldus.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.