Käigukast

Aktiivsed filtrid

Mõistes käigukasti funktsioone ja hooldusnõudeid, saavad autoomanikud tagada, et nende sõidukil on pikk eluiga ja sujuv käiguvahetus. Käigukast on oluline komponent igas sõidukis, mis võimaldab auto juhil valida sobivaid käike, et liikuda edasi, tagasi või parkida.

       

Käigukasti peamised funktsioonid

       

Käigukasti funktsioon on muuta sõiduki mootori pöördemomenti sobivaks kiiruseks ja liikumiseks. Käigukasti abil saab auto juht valida sobiva käigu, et liikuda edasi või tagasi, kiirendada või aeglustada sõiduki kiirust. Sõidukitel on erinevat tüüpi käigukaste, mis erinevad sõltuvalt autotootjast, mudelist ja rakendusest.

       

Käigukasti tüübid

       

Autotootjad kasutavad erinevaid käigukastitüüpe, mis erinevad käiguvahetuse tüübi ja tööpõhimõtte poolest. Mõned levinumad käigukastitüübid on järgmised:

       

1. Manuaalkäigukast: See on kõige levinum käigukastitüüp, mida leidub enamikus sõidukites. Manuaalkäigukasti abil saab auto juht ise käike vahetada, kasutades käigukangiga seotud siduripedaali. See võimaldab juhil valida sobiva käigu vastavalt sõidutingimustele.

2. Automaatkäigukast: Automaatkäigukast töötab automaatselt, ilma et autojuht peaks ise käike vahetama. Automaatkäigukast kasutab hüdraulilisi või elektroonilisi ventiile, et muuta käiguvahetuse tõhusamaks ja sujuvamaks.

3. Poolautomaatkäigukast: See on kombinatsioon manuaal- ja automaatkäigukastidest. Poolautomaatkäigukast kasutab käiguvahetuseks elektroonilisi süsteeme, kuid autojuht saab ka käike manuaalselt muuta, kasutades käigukangi või käiguvahetusnuppe.

4. DCT (Double Clutch Transmission) käigukast: See käigukastitüüp kasutab kahte sidurit, mis võimaldavad käiguvahetust kiiremaks ja sujuvamaks muuta. DCT käigukast on tavaliselt levinud sportautodes ja luksusautodes.

       

Seega on oluline tagada, et käigukast oleks alati heas töökorras ning hooldatud vastavalt tootja soovitustele. Siin on mõned näpunäited, kuidas seda saavutada.

       

Esimene samm käigukasti tervise tagamisel on regulaarne hooldus. Enamik tootjaid soovitab käigukasti õli vahetada iga 50 000 kuni 100 000 kilomeetri järel, kuid soovitav on seda teha vastavalt konkreetsele mudelile ja kasutustingimustele. Vajadusel tuleks vahetada ka käigukasti filtrit. Lisaks tuleks kontrollida käigukasti õli taset ja seisukorda regulaarselt, et avastada võimalikud lekked või muid probleeme.

       

Teine oluline tegur käigukasti tervise tagamisel on sõidustiil. Käiguvahetuste liiga järsud või agressiivsed tegemine võib tekitada suurt survet käigukastile ning viia selle enneaegse kulumiseni. 

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.