Turvasüsteemi elemendid

Aktiivsed filtrid

Turvalisus on sõiduki omaduste hulgas kõige olulisem. Ükskõik, kui kiire või võimas sõiduk on, kui see ei suuda tagada juhi ja kaassõitjate ohutust, ei ole see kõlblik teedel liikumiseks. Sõiduki turvasüsteem koosneb mitmest elemendist, mis töötavad koos, et tagada sõitjate ohutus igas olukorras. Selles artiklis käsitleme turvasüsteemi peamisi elemente, nende funktsioone ja tähtsust sõiduki turvalisuse tagamisel.

         

Pidurisüsteem

         

Pidurisüsteem on üks sõiduki olulisemaid turvasüsteemi elemente. See süsteem võimaldab juhil sõiduki kiirust kontrollida ja peatada, kui vajadus tekib. Pidurisüsteemi koosneb piduriklotsidest, pidurikettadest või trummeltest, pidurisadulatest ja pidurivedrustusest. Need komponendid töötavad koos, et tagada sõiduki ohutu pidurdus.

         

Pidurisüsteem tuleks regulaarselt kontrollida ja hooldada, et tagada selle tõrgeteta toimimine. Piduriklotsid ja -kettad tuleks vahetada, kui need on kulunud või kahjustatud. Pidurivedrustust tuleks kontrollida, et veenduda, et see on korras ja tõrgeteta.

         

Turvapadjad ja turvavööd

         

Turvapadjad ja turvavööd on kaks peamist sõiduki turvasüsteemi elementi. Turvapadjad paiknevad juhi ja kaassõitjate istmetes ning aktiveeruvad õnnetuse korral, et kaitsta sõitjaid vigastuste eest. Turvavööd tagavad sõitjate turvalisuse õnnetuse korral, hoides neid kindlalt kinnitatuna istmetele. Turvavööd tuleks alati kinnitada enne sõidu alustamist ja neid ei tohiks kunagi kasutada ilma turvavöö kinnitamise tõmblukuta.

         

Turvapadjad ja turvavööd tuleks regulaarselt kontrollida ja hooldada, et tagada nende tõrgeteta toimimine. Turvapadjad tuleks kontrollida, et veenduda nende korrasolekus ja et need ei ole kahjustatud. Turvavööd tuleks kontrollida, et veenduda, et need on korras ja et kinnitusklambrid ja tõmblukud töötavad korralikult.

         

Turvapadjad

         

Turvapadjad on sõiduki passiivsed ohutusseadmed, mis on paigutatud auto salongi ning puhkevad õhku kokkupõrke korral, et vähendada juhi ja reisijate vigastuste ohtu. Turvapadjad on üldjuhul paigaldatud auto juhi ja kaassõitja istmete külgedele, et kaitsta sõitjaid kokkupõrke korral külgpihta saamise eest. Lisaks võib sõidukis olla ka turvapadjad esi- ja tagaistmetel ning külgsuunas.

         

Turvapadjad on tänapäeval standardvarustus enamikul uutel sõidukitel ning on nõutud ka seadusandlusega. Need on ka osa auto kerekonstruktsioonist, millest tulenevalt tuleb turvapadja paigaldamisel järgida täpselt sõidukitootja juhiseid.

         

Turvavööd

         

Turvavööd on üks vanemaid sõidukite ohutusseadmeid, mis on osutunud väga tõhusaks juhi ja reisijate kaitseks õnnetusjuhtumite korral. Turvavöö kinnitub auto istme külge ning tõmbab end kokku juhi ja reisijate ümber, kui auto pidurdab äkki või sõiduk paiskub kokkupõrke tagajärjel külgsuunas. Turvavööd on tavaliselt kolme punktiga, kus üks rihm asub üle rindkere ja teine puusade ümber.

         

Turvavööde kandmine on seadusandlikult kohustuslik enamikus riikides ning nende korrasolek peab olema tagatud. Turvavööd tuleb regulaarselt kontrollida, et tagada nende korrektne toimimine ja kulumiskindlus. Lisaks tuleb vööd vahetada pärast õnnetusjuhtumit, kuna nende tõhusus võib olla kahjustatud.

         

Lasteturvavarustus

         

Lasteturvavarustus on mõeldud laste kaitsmiseks sõiduki õnnetusjuhtumi korral ning see hõlmab erinevaid turvavarustuse elemente. Esimesena tuleks mainida laste turvatoole, mis on spetsiaalselt disainitud vastavalt lapse vanusele ja kaalule. Lapse turvahäll on mõeldud kõige noorematele sõitjatele ning see kinnitatakse turvavööde abil sõiduki tagaistmele. Turvahäll kaitseb lapse pead ja kaela ning vähendab vigastuste riski õnnetusjuhtumi korral.

Liitu kohe uudiskirjaga

Liituge, et saada osa allahindlustest ja pakkumistest

Product added to compare.